4 filety z lososa s kůží (asi 600 g
600 g míchané mražené zeleniny (karotka, zelené fazolky, pórek, brokolice)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 citrón
nať z jarní cibulky
mletý barevný pepř, sůl
Losos se zeleninou – recept
Filety očistíme, osušíme, pokapeme šťávou z půlky citrónu a necháme v chladu asi 15 minut odpočinout.
Zeleninu uvaříme téměř doměkka. (Pokud máme jen mraženou zeleninu, dáme ji vařit nerozmrazenou). Zeleninu scedíme a v sítu necháme okapat.
Troubu nahřejeme na 230° C.
Filety osušíme a kůží dolů je položíme na plech vyložený papírem na pečení. Vrch filetů potřeme olivovým olejem a připravené rybí maso pečeme v troubě asi 10 minut.
Na pánvi přepustíme máslo, přidáme zeleninu, dochutíme ji solí a pepřem a pod poklicí ji krátce podusíme doměkka tak, aby zůstala křupavá.
Porce lososa rozdělíme na talíře spolu s dušenou zeleninou, rybu posypeme drceným pepřem, na kroužky nakrájenou cibulkovou natí a přidáme měsíček citrónu.
TIP
Losos se zeleninou nám bude chutnat s bílou nebo celozrnnou bagetou a kdo chce, může si jej vylepšit ještě vhodným dresinkem.