brambory
rajčata
květák
česnek
mrkev
kečup
zelená petrželka, bobkový list
sůl, pepř, kostka masového vývaru
Lehká jarní polévka – recept
Jednoduchá, rychlá a lehká na trávení – jarní zeleninová polévka. 2 větší růžičky květáku rozmělníme na drobné kousky – malinké růžičky. Nadrobno usekáme česnek (můžeme přidat čerstvý rozmarýn).
S tím rozmarýnem ale opatrně, je docela aromatický, stačí 5 lístečků. Na malé kostičky nakrájíme větší mrkev…
… dva větší brambůrky a dvě větší oloupaná rajčata – vše na drobno nakrájet.
Všechno dáme do hrnce a přidáme nadrobno usekanou zelenou petželku – já si přebytky zelené petrželky operu, osuším a nadrodno usekám. Pak je dám do nějaké vaničky a dám na mražák. Vydrží v super stavu minimálně 2 měsíce. Z vaničky se dá ihned po vytažení nabrat lžičkou – musí se ale zamražovat čerstvá a úplně suchá (ne sušená, ale ne mokrá).
Jako vanička nám poslouží třeba prázdná vanička od másla, sleduješ mamiň…
Zalejeme studenou vodou, osolíme, opepříme a přidáme bobkový list. Jakmile polévka začne vařit, přidáme kostku masoxu (masového vývaru) a několik (5) polévkových lžic kečupu.
Vaříme asi 20 minut – než zelenina změkne. Déle ne. Zelenina může trochu křupat. Nezahušťujeme. Dle chuti můžeme přidat trochu octa. Vyloženě chalupové, časově nenáročné jídlo.