Langoše z tatranské koliby

500 g hladké mouky
30g droždí
250-300 ml mléka
špetka soli
1 lžička cukru
olej na smažení

Na ochucení podle chuti:

česnek prolisov. do tatarské omáčky, příp. jen kečup,strouhaný sýr nebo třeba jen povidla.

Langoše z tatranské koliby – recept

Smícháme lžíci mouky, lžičku cukru, droždí a 100 ml mléka. Necháme vzejít kvásek. Ke vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, osolíme, poté vypracujeme hladké těsto. Hotovo máme ve chvíli, když při hnětení začnou vznikat bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jen poprašíme moukou a dáme na asi 1/2 hod. vykynout. Pak lžíci „namáčíme“ do hladké mouky a vykrojujeme bochánky, které klademe na pomoučený vál, kde langoše z tatranské koliby necháme ještě čtvrt hodiny vykynout. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, a ty vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme je po obou stranách. Hotové langoše z tatranské koliby ochutíme podle vlastní chutě.

TIP

Pro 2 mírné jedlíky postačí i poloviční dávka. Langoše jsou ale opravdu velmi chutné a když zbudou, dají se zamrazit na jindy.