Langoše kynuté

500 g hladké mouky
30 g droždí
250 – 300 ml mléka
špetku soli, 1 lžičku cukru
olej na smažení

Smícháme lžíci mouky a cukru, droždí a 100 ml mléka. Necháme vzejít kvásek. K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto.
Těsto je hotovo ve chvíli, když začnou při hnětení vznikat bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak je lehce poprašíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme asi na 1/2 hodiny vykynout.
Pak vytvarujeme z těsta malé bohánky a necháme je ještě 10 min vykynout na pomoučeném vále. Pak je vytahujeme tak, aby vznikly placky, ty pak vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách.

TIP

Hotové langoše ochutíme podle vlastního výběru, a to buď česnekem, kečupem, strouhaným sýrem, nebo třeba povidly, cukrem, skořicí), tatarskou omáčkou ap.