Labužnický ráj: Grilované krevety

grilovane krevety

Každý rok jsem bez větší nadsázky hvězdou všech grilovaček. Ráda totiž přemýšlím, co s sebou vzít tak, aby šlo o jídlo nevšední, měl ho rád každý a navíc nebylo složité na přípravu. Světe div se, ale loni byly opravdovým hitem ve slané vodě předvařené malé brambůrky, které pak už stačilo jen vychladlé natřít olivovým olejem a poházet provensálskými bylinkami. Letos jedu v krevetách. Zde bohužel odpadlo pravidlo jednoduchosti na přípravu, protože je kupuji zásadně čerstvé, nepředvařené. Tím pádem počítejte klidně s hodinkou loupání a čištění. Už jsme je viděla na grilu i neočištěné, ale představa krevetího střívka mi nedělá zrovna dobře. Pojďme si tedy ukázat, jak na grilované krevety.

V prvé řadě se zaměřte na nákup. Pokud je to ve vašich silách, kupte krevety co největší, syrové a pokud možno také nerozmrazené. U krevet je to s velikostí tak, že byste na balení měli najít číslo. To udává, kolik kusů krevet bude přibližně do kila. Čím tedy číslo nižší, tím lépe, protože budou krevety větší.

Náš recept je sice pro 4 osoby. Ale určitě není lidově řečeno „na přežrání“. Spíš bych to viděla jako předkrm.

Pro 4 osoby budete na marinádu potřebovat:

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky soli
  • špetku čerstvě mletého pepře
  • šťávu z poloviny limetky (asi 1-2 lžíce)

Dále:

  • 500 g syrových neloupaných krevet

Postup:

Krevety oloupejte, omyjte a nechte oschnout. Mezi tím připravte ze všech surovin marinádu, do které na 2 hodiny namočíme krevety a uložíme do lednice. Krevety pak můžeme grilovat na plátu nebo je napíchnout na špízek, což je ještě efektnější. Grilovat stačí asi 1-2 minutky z obou stran, dokud nebudou ktrevety krásně růžové.

Podáváme s bílým pečivem a zeleninou. Zkuste třeba náš zeleninový salát se syrovými žampiony a avokádem.