Chutná jak teplý, tak stejně dobře i za studena.
1 kg brambor
150 ml mléka
1 kostka droždí (42 g)
70 g sádla
sůl, mletý pepř, mletý kmín
80 g hladké mouky
3 stroužky česneku
čerstvou majoránku na ozdobení
Kynutý strouhanec z brambor – recept
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vymačkáme z nich vodu a přendáme do mísy, přilijeme mléko a přidáme rozdrobené droždí. Vše osolíme, opepříme, okmínujeme a přisypeme hladkou mouku. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a dobře promícháme.
Vzniklé těsto, husté asi jako na lívance, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě asi 35 minut kynout.
Nízký pekáč nebo plech na pečení vymastíme polovinou sádla a těsto do něj nalijeme. Na povrchu uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby.
Kynutý strouhanec z brambor pečeme při 200° C asi 35 minut. V polovině pečení potřeme celý povrch těsta zbylým sádlem a pak dopečeme dozlatova.
Hotový kynutý strouhanec z brambor nakrájíme na čtverce a ozdobíme majoránkou.