1/2 kg hrubé mouky
20 g droždí
1 lžička cukru
2,5 dl mléka
špetka soli
1 vejce
ovoce (jahody, meruňky, jablka, třešně,broskve, švestky aj.)
cukr na posypání a máslo na polití knedlíků
Kynuté knedlíky s ovocem – recept
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek. Do zbylé mouky dáme sůl, vejce, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vše promícháme a vypracujeme těsto (až se odlepuje od vařečky a tvoří se „puchýře“), dáme na teplé místo a necháme vykynout.
Na pomoučeném válu pak vykynuté těsto vyválíme na silnější plát, který rozkrájíme na čtverce. Na ty pak klademe ovoce, kynuté knedlíky s ovocem zabalíme a necháme ještě chvíli opět kynout.
Pak je vkládáme do vařící vody a vaříme asi 6 – 8 minut (podle velikosti). Po vyjmutí je roztrhneme, aby vyprchala pára.
Kynuté knedlíky s ovocem zdobíme podle chuti – můžeme je polít rozpuštěným máslem, posypat cukrem nebo nastrouhaným tvarohem či pomletým mákem apod., nebo ozdobit i šlehačkou.