500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 lžička krystalového cukru
20 g droždí
1 vejce
1 broskvový kompot nebo čerstvé ovoce (podle ročního období)
2 tvrdé tvarohy
moučkový cukr na posypání
100 g másla
Kynuté knedlíky broskvové – recept
Do mísy dáme mouku, přidáme sůl a vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme ho krystalovým cukrem. Přilijeme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce a vypracujeme hnětačem tužší těsto.
Těsto na kynuté knedlíky poprášíme moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout (až zdvojnásobí svůj objem).
Vykynuté těsto na kynuté knedlíky rozválíme na pomoučeném válu na placku. Nožem nakrájíme čtverce 5×5 cm.
Do každého čtverečku zabalíme ovoce. Knedlíky necháme ještě asi 1/4 hodiny kynout a poté je vkládáme do vařící vody na 6-7 minut. Ihned po vyndání na talíře se musí knedlíky propíchnout vidličkou, aby se nesrazily.
Hotové kynuté knedlíky na talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a nakonec je polijeme rozehřátým máslem.
TIP
Můžeme je zalít i ovocnou šťávou.