Květákový řízek

1 střední květák

100g šunka nebo vařené kuřecí maso

3 vejce

100g tvrdého sýra

olej, sůl, koření, čerstvé bylinky

Květák očistíme a uvaříme do měkka, rozmačkáme jej (nebo rozmixujeme).
Z vajec oddělíme zválšť 3 bílky a 3 žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Květákovou kaši smícháme se žloutky, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, nastrouhaný sýr, osolíme, okořeníme (dle vaší chuti – pepř, koření na steaky), přidáme čerstvě nasekané zelené bylinky (petržel, pažitka…) a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vytvarujeme placičky – řízky – a smažíme na oleji na pánvi jako řízky. Podáváme s brambory a tatarskou omáčkou.


TIP


sníh z bílků se rychleji vyšlehá, pokud je mírně osolíme

pozor na mastnotu – poku by byla mísa, ve které sníh šleháte mastná, nepovede se to