1 květák
50 g másla
40 g hladká mouka
3 vejce
100 g strouhaný sýr eidam
2 dl mléka
sůl, pepř
hrášek nebo pórek
tuk na vymazání pekáčku
strouhanka na vysypání pekáčku
Květákový nákyp – recept
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Necháme okapat a pak květák rozmačkáme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které přiléváme mléko, až se vytvoří hladká kaše – bešamel.
Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, přidáme strouhaný sýr, sůl, pepř a nakonec rozmačkaný květák.
Podle chuti můžeme přidat hrášek nebo na kolečka nakrájený pórek.
Do vymazaného a vysypaného pekáčku nalijeme připravenou směs a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny.
TIP
Květákový nákyp je jídlo jednoduché a rychlé, podle vlastní chuti můžeme do nákypu přidat uzeninu či houby apod. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.