1 květák
1 větší cibule
tuk
trochu mléka
3 – 4 vejce
sůl, pepř
pažitka nebo zelená petrželka (nemusí ale být)
Květákový mozeček – recept
Omytý květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak jej vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na malé kousky.Na rozpálený tuk (olej, sádlo, máslo) dáme osmahnout jemně nasekanou cibuli, přidáme pokrájený květák, osolíme a krátce podusíme (podle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody).
Vejce rozšleháme s troškou mléka, osolíme a nalijeme na květákový mozeček a opatrně mícháme, až se vejce srazí.
Hotový květákový mozeček maličko okořeníme pepřem a sekanou pažitkou nebo petrželkou.
TIP
Do květákového mozečku můžeme přidat i zbytky pokrájeného pečeného masa nebo na kousky nakrájený sýr. Namísto pepře můžeme použít výborné koření Adžika.
Stejným způsobem můžeme připravit mozeček z brokolice. Podáváme jej jako samostatné jídlo nebo s vařenými brambory.