1 květák
2 vajíčka
hrnek polohrubé mouky(podle velikosti květáku)
sůl, pepř,majoránka
olej na smažení
Květákové placičky – recept
Růžičky květáku povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Poté je scedíme, necháme okapat a v míse je nahrubo rozmačkáme. Přidáme 2 žloutky, drcenou majoránku, osolíme a opepříme. Postupně přisypáváme mouku (pokud se placičky rozpadají, přidáme ještě mouku) a nakonec vmícháme sníh ze 2 bílků.
Na pánvi si rozpálíme olej a vařečkou tvoříme menší placičky přímo na pánev. Květákové placičky smažíme na mírnějším ohni dozlatova.
Květákové placičky můžeme podávat s bramborovou kaší nebo jen se zeleninou. Chutnají – a moc – i za studena.
TIP
Květákové placičky si může, kdo chce, vylepšit jakoukoli uzeninou, kterou nakrájenou na kostičky orestuje a přidá před smažením do těsta. Vodu, ve které jsme květákové růžičky vařili, můžeme použít jako základ pro zeleninovou polévku.