1 malý květák
1 cibulka
100 g mrkve
50 g másla
50 g hladké mouky
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
kostka zeleninového bujonu
nočky:
30 g másla
1 vejce
strouhanka ze 2 rohlíků
zelená petrželka nebo pažitka
sůl, pepř
Květáková polévka s nočky – recept
Nakrájenou cibulku a mrkev zpěníme na másle, zasypeme moukou, lehce zasmahneme a zalijeme asi 800 ml studené vody. Rozmícháme a uvedeme do varu.
Přidáme růžičky květáku, sůl, pepř, muškát a kostku bujonu a zvolna vaříme asi 10 minut, občas promícháme.
Máslo určené na nočky utřeme s vejcem, vmícháme strouhanku a jemně nasekanou petrželku (pažitku), sůl a pepř.
Z hmoty tvarujeme kulaté nočky, které vkládáme do polévky a asi 4 až 5 minut vaříme.
Hotová květáková polévka s nočky může být na talíři ještě přizdobena petrželkou či pažitkou.