4 špízy
400 g kuřecích prsíček
1 stroužek česneku
7 lžic oleje
3 lžíce citrónové šťávy
1 lžička karí
1 velká mrkev
1 zelený a 1 zelený paprikový lusk
2 malé cibule
6 tenkých plátků prorostlé slaniny
sůl a černý pepř
Kuřecí maso na špízu – recept
1. Maso opereme, osušíme a nakrájíme na 12 řezů. Česnek oloupeme a prolisujeme ho do mísy. K tomu přidáme 4 polévkové lžíce oleje, citrónové šťávy, karí a vše dobře promícháme. Maso pak do této marinády přidáme, vše spolu promísíme a necháme přikryté stát a asi 1 hodinu marinovat.
2. Oškrábeme mrkev a nakrájíme na šikmé oválky, které necháme 3 minuty povařit v osolené vodě. Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme z nich semínka a vnitřní část, vyperme je a rozkrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na 8 dílů.
3. Z marinády vybereme kuřecí maso a necháme ho odkapat. Každý kus masa zabalíme do poloviny plátku slaniny. Na každý špíz pak nabodneme 3 závitky, které střídavě proložíme zeleninou tak, aby zelenina byla na začátku a na konci. Osolíme a opepříme.
4. Špízy pak opékáme 8-10 minut za občasného otáčení ve zbylém oleji do křupava, během opékání je potíráme marinádou.Hotové je podáváme s rýží a různými omáčkami.
NňŠ TIP: Kuřecí špízy jsou výborné i na grilu.
Výživová hodnota jedné porce: 410 kcal/1720 kJ, 27 g bílkovin, 30 g tuku, 8 g sacharidů.