1 celé kuře
2 mrkve
1/2 menšího celeru
1 petržel
1 cibule
sůl, bobkový list, celý pepř, nové koření
sterilovaná kukuřice
sterilovaný hrášek
sterilovaná kapie, případně další zelenina…
Kuře uvaříme v kastrólu s mrkví, celerem, petrželí, 1-2 bobkovými listy, 5-10 kuličkami pepře, 3 kuličkami nového koření, oloupanou cibulí. Vody dejte tolik, aby vám nakonec zbylo alespoň 1 litr vývaru. Kuře necháme trochu vychladnout, obereme maso a natrhané na menší kousky poklademe do formy – pekáčku (nebo meších formiček). Na maso naklademe zeleninu – množství a druhy zeleniny záleží na vaší chuti. My jsme použili hrášek, kukuřici a kapii. Z vychladlého (ne úplně) vývaru a želatiny v prášku nebo v plátcích si ve vodní lázni uděláme dle návodu (na želatině) tekutou formu aspiku. Vše zalijeme a dáme vychladnout a pak přesuneme do lednice. Za pár hodin je vše OK.
TIP
do vývaru přilejte 1 dcl kořeněného nálevu z některé zeleniny – třeba z okurek nebo kapií, pomůže i lžíce octa
další vhodné sterilované zeleniny do aspiku: okurek, hříbky, žampiony, olivy, cibulky, paprika