2 kuřecí stehna (na 2 porce)
2 lžíce oleje
100 g žampiónů
1 lžíce másla
1 lžíce balzamikového octa
1 stroužek česneku
sůl, pepř
250 ml kuřecího vývaru
Kuře zapečené se žampióny – recept
Kuřecí stehna rozřízněte v kloubu na dvě části, osolte je a opepřete. Na rozehřátém tuku v menší pánvi je zprudka opečte (kůží dolů), až kůže zezlátne, pak maso otočte a opečte i z druhé strany.
Poté maso vyjměte a do pánve s výpekem přidejte nakrájené žampióny a máslo a za stálého míchání houby poduste. Po chvíli přidejte trošku soli a pepře, zastříkněte octem (nebo bílým vínem), přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte téměř odpařit všechnu tekutinu.
Pak vraťte maso do pánve, zalijte vývarem a dejte péct do vyhřáté trouby na 200° C a pečte asi 45 minut.
Po upečení vyjměte maso a zbytek jejího obsahu svařte asi na polovinu – šťáva by měla být tak hustá, že se udrží na zadní straně lžíce.
Kuře zapečené se žampióny dochuťte solí a pepřem a podávejte s rýží.