U nás má právě vytažený kynutý koláč s ovocem mnohdy větší úspěch, než dorty a zákusky. Vede rybíz a borůvky. Na jejich sezonu si ještě musíme počkat, pro toto období je super zpracovat loňské ořechy, jablka nebo zavařeniny. Velmi oblíbenou náplní je samozřejmě tvarohová a maková. O náplních ale dnešní tip nebude. Udělat dokonalé, vláčné, na chuť dobré těsto, které hned neztvrdne, totiž chce trochu cviku a dodržet několik málo pravidel. Ty shrneme v dnešním článku.
5 rad pro dokonalé těsto
1. Mouku kupte kvalitní, vždy by měla být prosátá (provzdušněná)
2. Všechny suroviny by měly být o pokojové teplotě. Vejce vyndejte předem z lednice. Máslo rozpusťte, nechte odpočinout a zalijte studeným mlékem. Tím dostanete teplotu tak akorát.
3. Droždí by mělo být co nejčerstvější. Rozhodně ne po minimálním datu spotřeby nebo nějak oschlé. Sušené droždí používáme spíše na pizzu než do koláčů.
4. Kynutí je alfa a omega celého úspěchu. Některá těsta vůbec nesnesou teplé prostředí. Pokud si nejste jisti, nechtě těsto kynout normálně na lince asi 1-2 hodiny. Správné nakynutí poznáte podle toho, že by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Práce s málo nakynutým ale i překynutým těstem je k vzteku. Již zmiňované těsto na pizzu třeba kyne v igelitovém sáčku v lednici i 12 hodin. Pokud z těsta tvarujete třeba vánočku nebo bochánky, nezapomeňte je před pečením nechat ještě 15 minut pod utěrkou dokynout. Tím dosáhnete dokonalého tvaru, který by se neměl „rozplétat“.
5. Buďte trpěliví. A to při výrobě kvásku, samotnému kynutí či dokynutí a hlavně při porcování. Pokud do horkého kynutého těsta sáhnete nožem, ihned se srazí, což by byla po celé té námaze opravdu škoda.
Recept na kynutý koláč, který se vždy povede
Na menší plech budete potřebovat:
- 300 g kvalitní hladké mouky, prosáté
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 50 g rozpuštěného másla, vychladlého
- špetku soli
- 2 žloutky
- 100 ml polotučného mléka
- ½ kostky (20 g) čerstvého droždí
- 500 g ovoce
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Ve trošce vlažného mléka rozmíchejte droždí se lžičkou cukru a mouky. Nechte ve velkém hrnku pod utěrkou asi 10-15 minut. Do velké mísy prosijte mouku, přidejte žloutky, sůl, zbylý cukr a mléko. Přilijte kvásek a zpracujte v těsto, které necháte o pokojové teplotě pod utěrkou asi 1,5 hodny zdvojnásobit objem. Vznikne nelepivá, hladká hmota, se kterou se dokonale pracuje a není potřeba ani podsypávat. Vyválejte požadovaný tvar koláče, přeneste na plech vyložený pečícím papírem a prsty ještě tvar upravte. Na těsto vyskládejte ovoce. Pokud není příliš sladké, můžete ho pocukrovat ještě před pečením.
Náš tip: Okraje koláče můžete potřít rozšlehaným vejcem s trochou medu. Budou pak krásně lesklé a moc dobré.
Pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté 180 °C.