
krůtí prso
kuřecí játra
slanina
papriková (jiná kořeněná) klobása
cibule, česnek, citrón
hořčice
sůl, pepř, majoránka
sádlo nebo olej
Krůtí rolka s mysliveckou paštikou – recept
2-3 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Menší cibuli (1/2 větší) nakrájíme na drobné kostičky.
![]() |
![]() |
Slaninu (může být i anglická) nakrájíme na malé kostky. Na sádle (oleji) zpěníme cibulku a přidáme plátky česneku. Párkrát zamícháme. Vše na mírném ohni.
![]() |
![]() |
Po chvilce (česnek rychle zrůžoví) přidáme slaninu. Necháme 2-3 minutky osmahnout. Občas promícháme. Mezitím si nakrájíme játra – větší na 3 kusy, menší napolovic.
![]() |
![]() |
Přidáme játra a osmahneme je do šedo-růžova. Pak přilejem 1-2 dcl vody a přisypeme 2 kávové lžičky majoránky. NESOLÍME!! Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 20 minut.
![]() |
![]() |
Nejlepší na roládu je plát z prostředka krůtího prsa, asi tak 7-10 cm široký, záleží na velikosti rolády. Prso si nakrojíme proti vláknům – tenší 1x, silnější plát 2x – vždy jeden řez z každé strany. Naříznuté prso rozložíme na desku a rozklepeme. To je ideální případ. Ke mně se dostal kus krůtího prsa, které bylo uříznuté po vláknech a to docela nešikovně. Ale poradíme si. Jelikož se jedná o roládu a ještě se bude maso naklepávat, nebude mít směr řezu prsa až takový význam.
Tak tedy prso nakrojíme podélně (v místě, kde je šipka). Rozložíme si jej na prkýnko. Červená čára na druhém obrázku je konec řezu – tedy prostředek rolády.
![]() |
![]() |
Další 2 řezy vedeme uvnitř,1 pak zespodu, aby se při rozklepávání maso pěkně roztáhlo. Jemně naklepeme a pak přidáme pár dalších jemných řezů. Snažíme se maso nerozříznout úpně, ale když se nám to „povede“ – nevadí, poradíme Vám fintu, jak to napravit.
![]() |
![]() |
Máme rozklepáno. Pokud se nám podařilo vyrobit nějakou dírku, pak ji zalátáme kouskem šunky, plátkem slaniny nebo – jako v tomto případě, si vyrobíme záplatu. Nám zbyl kousek masa – špička. Ukrojíme asi 1/2 cm silný plátek a rozklepneme jej – výsledná velikost asi 10×10 cm.
![]() |
![]() |
Záplatu jednoduše položíme na místo s dírkou a můžeme jej zlehounka do díry vklepnout. My jsme použili 3 záplaty – viz zakroužkované oblasti u druhého obrázku.
![]() |
![]() |
Maso osolíme, opepříme a potřeme zlehka plnotučnou hořčicí.
![]() |
![]() |
Paprikovou (nebo jinou měkčí) klobásku nakrájíme na malé kostičky.
![]() |
![]() |
Mezitím se nám do měkka udusila játra. Slejem přebytečnou šťávu a tuk, játra zlehka vymačkáme. Ideální je játra nasypat do ocelového sítka a nechat vykapat.
![]() |
![]() |
Okapaná játra osolíme a přidáme šťávu z půlky citrónu. Pak játra rozmačkáme na hrubší „prejt“.
![]() |
![]() |
Játra opravdu připomínají prejt, rozmačkat nejdou akorát kostky slaniny, ale tak je to správně! A máme „mysliveckou paštiku“. Kdybychom k ní přidali trochu tuhého sádla a pořádně to promíchali a nechali vychladnout – máme hrubou „mysliveckou“ paštiku – pak bych doporučoval do směsi při dušení přidat ještě paštikové koření a na špičku nože muškátového oříšku. Zpět k naší roládě – paštiku rozetřeme tak, abychom měli na jednom konci rolády místo asi 10 cm – to bude konec rolády. Také do krajů nemusíme paštiku dávat – stejně je budeme zakládat směrem ke středu rolády.
![]() |
![]() |
Přidáme klobásku a začneme zamotávat.
![]() |
![]() |
Při rolování si pomáháme prsty a směs zatlačujeme dovnitř, konce před úplným zavinutím ohneme dovnitř, aby nám tudy směs při pečení „neutekla“.
![]() |
Máme zavinuto. Zkontrolujeme, jestli nám směs někudy „neteče“ ven. Pokud by se někde udělala nová dírka – pořád můžeme dírou dovniř jako záplatu nasoukat kousek slaniny, šunky nebo masa.
![]() |
Aby se nám při pečení roláda nerozbalila, musíme ji nějak zpevnit. Někdo používá nitě, já mám od svého zlatého švagra nerezové jehly. Těmi pohodlně roládu sešiju na koncích i na hřbetě. Pečeme na pekáčku (já používám mřížku) a podlejeme vodou nebo třeba pivem.
![]() |
2-3 během pečení podlejeme. Pečeme v mírně zahřáté troubě asi hodinu, pak ještě 10 minut tak na „půl plynu“.
![]() |
Vytaháme jehly, nakrájíme plátky a můžeme servírovat. Jako příloha se hodí téměř vše – od chleba, přes rýži až po bramborový salát. Studená roládka s nakládanými houbičkami nemá chybu :-)
![]() |