Krůtí rolka s mysliveckou paštikou + foto


Krůtí rolka s mysliveckou paštikou
krůtí prso

kuřecí játra

slanina

papriková (jiná kořeněná) klobása

cibule, česnek, citrón

hořčice

sůl, pepř, majoránka

sádlo nebo olej

Krůtí rolka s mysliveckou paštikou – recept




2-3 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Menší cibuli (1/2 větší) nakrájíme na drobné kostičky.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Slaninu (může být i anglická) nakrájíme na malé kostky. Na sádle (oleji) zpěníme cibulku a přidáme plátky česneku. Párkrát zamícháme. Vše na mírném ohni.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Po chvilce (česnek rychle zrůžoví) přidáme slaninu. Necháme 2-3 minutky osmahnout. Občas promícháme. Mezitím si nakrájíme játra – větší na 3 kusy, menší napolovic.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Přidáme játra a osmahneme je do šedo-růžova. Pak přilejem 1-2 dcl vody a přisypeme 2 kávové lžičky majoránky. NESOLÍME!! Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 20 minut.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Nejlepší na roládu je plát z prostředka krůtího prsa, asi tak 7-10 cm široký, záleží na velikosti rolády. Prso si nakrojíme proti vláknům – tenší 1x, silnější plát 2x – vždy jeden řez z každé strany. Naříznuté prso rozložíme na desku a rozklepeme. To je ideální případ. Ke mně se dostal kus krůtího prsa, které bylo uříznuté po vláknech a to docela nešikovně. Ale poradíme si. Jelikož se jedná o roládu a ještě se bude maso naklepávat, nebude mít směr řezu prsa až takový význam.

Tak tedy prso nakrojíme podélně (v místě, kde je šipka). Rozložíme si jej na prkýnko. Červená čára na druhém obrázku je konec řezu – tedy prostředek rolády.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou






Další 2 řezy vedeme uvnitř,1 pak zespodu, aby se při rozklepávání maso pěkně roztáhlo. Jemně naklepeme a pak přidáme pár dalších jemných řezů. Snažíme se maso nerozříznout úpně, ale když se nám to „povede“ – nevadí, poradíme Vám fintu, jak to napravit.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Máme rozklepáno. Pokud se nám podařilo vyrobit nějakou dírku, pak ji zalátáme kouskem šunky, plátkem slaniny nebo – jako v tomto případě, si vyrobíme záplatu. Nám zbyl kousek masa – špička. Ukrojíme asi 1/2 cm silný plátek a rozklepneme jej – výsledná velikost asi 10×10 cm.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Záplatu jednoduše položíme na místo s dírkou a můžeme jej zlehounka do díry vklepnout. My jsme použili 3 záplaty – viz zakroužkované oblasti u druhého obrázku.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Maso osolíme, opepříme a potřeme zlehka plnotučnou hořčicí.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Paprikovou (nebo jinou měkčí) klobásku nakrájíme na malé kostičky.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Mezitím se nám do měkka udusila játra. Slejem přebytečnou šťávu a tuk, játra zlehka vymačkáme. Ideální je játra nasypat do ocelového sítka a nechat vykapat.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Okapaná játra osolíme a přidáme šťávu z půlky citrónu. Pak játra rozmačkáme na hrubší „prejt“.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Játra opravdu připomínají prejt, rozmačkat nejdou akorát kostky slaniny, ale tak je to správně! A máme „mysliveckou paštiku“. Kdybychom k ní přidali trochu tuhého sádla a pořádně to promíchali a nechali vychladnout – máme hrubou „mysliveckou“ paštiku – pak bych doporučoval do směsi při dušení přidat ještě paštikové koření a na špičku nože muškátového oříšku. Zpět k naší roládě – paštiku rozetřeme tak, abychom měli na jednom konci rolády místo asi 10 cm – to bude konec rolády. Také do krajů nemusíme paštiku dávat – stejně je budeme zakládat směrem ke středu rolády.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Přidáme klobásku a začneme zamotávat.



Krůtí rolka s mysliveckou paštikou Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Při rolování si pomáháme prsty a směs zatlačujeme dovnitř, konce před úplným zavinutím ohneme dovnitř, aby nám tudy směs při pečení „neutekla“.




Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Máme zavinuto. Zkontrolujeme, jestli nám směs někudy „neteče“ ven. Pokud by se někde udělala nová dírka – pořád můžeme dírou dovniř jako záplatu nasoukat kousek slaniny, šunky nebo masa.




Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Aby se nám při pečení roláda nerozbalila, musíme ji nějak zpevnit. Někdo používá nitě, já mám od svého zlatého švagra nerezové jehly. Těmi pohodlně roládu sešiju na koncích i na hřbetě. Pečeme na pekáčku (já používám mřížku) a podlejeme vodou nebo třeba pivem.




Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





2-3 během pečení podlejeme. Pečeme v mírně zahřáté troubě asi hodinu, pak ještě 10 minut tak na „půl plynu“.




Krůtí rolka s mysliveckou paštikou





Vytaháme jehly, nakrájíme plátky a můžeme servírovat. Jako příloha se hodí téměř vše – od chleba, přes rýži až po bramborový salát. Studená roládka s nakládanými houbičkami nemá chybu :-)




Krůtí rolka s mysliveckou paštikou