1 kg vepřové kýty b.k. s kůží
1 – 2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 lžíce medu
1 palička česneku
250 g cherry rajčat
2 červené papriky
2 lžíce oleje
grilovací koření
sůl, pepř
Křupavá vepřová pečeně se zeleninou – recept
Na marinádu rozmícháme med v trošce olivového oleje, přidáme grilovací koření, sůl a pepř. Kůži na povrchu nařízneme do proužků, ale jen tak, abychom nenarušili celou tukovou vrstvu. Do masa vetřeme marinádu a maso zpevníme provázkem.
Vepřovou pečeni dáme na pekáč, přidáme olej a vložíme do trouby předehřáté na 200° C a pečeme 30 minut (podle potřeby podléváme troškou vody do chvíli než přidáme zeleninu), pak snížíme teplotu na 170° C a pečeme dále celkem asi 1,5 hod.
Zhruba hodinu před koncem pečení přidáme pokrájené papriky, rajčata a česnek nakrájený na plátky. Když se začne maso připalovat, zakryjeme pekáč alobalem, aby se kůrka dále nepálila.
Po odstranění provázku podáme nakrájenou vepřovou pečeni s bramborami nebo čerstvým pečivem.