Králík s ořechovou omáčkou

1 naporcovaný králík (asi 1,5 kg)
100 g másla, 3 lžíce rostlinného oleje
1 střední cibule (nakrájená)
1 lžíce másla (rozetřené se lžící hl. mouky)
hrst mletých vlašských ořechů
šťáva z půlky citrónu
1 žloutek rozmíchaný s 200 ml smetany
sůl a pepř na dochucení

Králík s ořechovou omáčkou – recept

Cibuli opékejte asi 3′ v silnostěnném kastrolu na směsi másla a oleje. Přidejte porce masa a opečte je ze všech stran. Pak porce opečeného králíka posolte, kastrol přikryjte poklicí a duste maso asi půl hodiny (doba dušení závisí na stáří masa).
Z másla rozetřeného s moukou vypracujte kuličku a dejte ji na chvilku do lednice.
Vyjměte maso z kastrolu a uchovejte v teple. Do šťávy vložte kuličku z másla a mouky a nechte ji přejít varem. Stáhněte plamen, omáčku přelijte přes cedník a zahustěte mletými vlašskými ořechy.
Zakápněte směs citrónovou šťávou, ještě omáčku krátce povařte a nakonec ji zjemněte žloutkem rozmíchaným se smetanou. Promíchejte, dosolte, prohřejte – ale nevařte, aby se žloutek nesrazil.

TIP:

Zapomeňte na klasiku a zkuste si připravit toto lahodné, a navíc zdravé králičí maso podle tohoto receptu.
Ideální přílohou je rýže nebo brambory