4 – 5 králičích stehen
100 g másla
2 dl mléka
1 dl šlehačky
50 g slaniny
50 g mrkve
50 g petržele
1 citron
100 g cibule
sůl
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
bobkový list, tymián
3 dl vývaru (může být i z kostky)
tuk na osmažení stehen
1 lžíce hladké mouky na jíšku
Králičí stehna na zelenině – recept
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na másle (kousek si odložíme na jíšku).
Králičí stehna prošpikujeme slaninou, osolíme zprudka opečeme a vložíme do zeleninového základu s kořením a kousky z 1/2 omytého citronu. To vše zalijeme vývarem a dusíme doměkka (podle potřeby vývar doléváme).
Měkká králičí stehna pak vyjmeme, šťávu zahustíme máslovou jíškou, přidáme mléko a šlehačku, dochutíme solí, šťávou ze zbývající půlky citronu (nebo octem). Je-li třeba, přidáme i trošku cukru. Omáčku propasírujeme a přeléváme přes králičí stehna.
Králičí stehna na zelenině podáváme s houskovým knedlíkem.