Kouzlo směsných marmelád


Skleničky obsahující instantní léto vám vydrží celou zimu. Do marmelád můžete dát v podstatě všechno ovoce, které máte rádi. Směsné marmelády jsou zdaleka nejlepší. Pokud ale smícháte jahody, rybíz a maliny, dostanete opravdovou delikatesu. Sladkou po jahodách, pikantní po rybízu a nevšední po malinách. Další výhoda domácí marmelády tkví ve složení. Tím nemyslíme vybrané ovoce, ale další suroviny. Správná marmeláda nebo džem by měla obsahovat v podstatě jen ovoce, cukr a pektin. Pokud totiž dodržíte základy čistoty, použijete pro zavařování čisté horké suché sklenice, nemusíte používat žádné konzervanty, dokonce ani kyselinu citronovou. Jediným konzervantem tedy je cukr a rozhodně si s konzervací poradí, věřte mi.

Přírodní pektin

Rybíz sice obsahuje vysoké procento pektinu, ale jahody a maliny naopak minimum, proto malinko pektinu přidávám i do směsných rybízových marmelád. Bude stačit tak 5 g na 1 kg ovoce. Jde o produkt vyráběný z citrusových plodů a seženete ho kdekoliv v supermarketu či obchodě se zdravou výživou.

Cukr

Určitě si vystačíte s klasickým cukrem krystal nebo krupice. Kupuji ho v akci a tím pádem mám ovocné zavařeniny za super cenu. Ostatně koukali jste na kolik vyjde sklenička kvalitní marmelády, která je opravdu vyrobena z ovoce? Farmářské zavařeniny se pohybují kolem 150 Kč za 250 ml skleničku.

Ovoce

  • 300 g šťávy z červeného rybízu
  • 300 g šťávy z malin (pokud nechcete v marmeládě zrníčka)
  • 400 g jahod

Na 1 kg ovoce (resp. ovocné šťávy) použijeme 500 g cukru, který smícháme s 10 g pektinu. Ovoce dáme do nepřilnavého hrnce a pomalu zahříváme, necháme provařit asi 5 minut a přimícháme cukr s pektinem. Za častého míchání necháme provářet asi 10 minut. Ještě horkou ovocnou směs plníme do suchých horkých sklenic (nejlépe pokud je zrovna vyndáme z myčky), pořádně zavíčkujeme a pro jistotu zavaříme ještě v myčce. Skleničky jednoduše přidejte k nádobí a myčku pusťte na rychlý program 60 stupňů. Pokud už nechcete zavařovat, skleničky po zavíčkování otočte víčkem dolů, aby se chytilo a zavařenina vydržela opravdu dlouhou dobu.

Náš tip: Do ovocné směsi můžete přidat také vanilku.