
0,5 kg vepřového plecka
o,5 kg krůtího masa (stehno)
0,5 kg cibule
2 střední brambory
česnek, sádlo
majoránka, sůl, pepř, kmín
gulášová pasta (nebo paprika)
Kotlíkový guláš z vepřového a krůtího masa – recept
Do kotlíku dáme vrchovatou vařečku sádla, které necháme rozpustit. Do rozpuštěného sádla přidáme oloupanou a na hrubo nakrájenou cibuli – asi 0,5 kg – je to 5 středních cibulí.
![]() |
![]() |
Cibuli zpěníme, přidáme kmín (asi 1/2 polévkové lžíce) a občas promícháme.
![]() |
![]() |
Cibule nám zesklovatí a začne zlátnout – asi po 20 minutách. To je čas, kdy přidáme na menší kousky nakrájené a dopředu (asi 1/2 hodiny) osolené maso.
![]() |
![]() |
Maso občas promícháme a asi po 5 minutách by mělo být osmahlé – tedy zesvětlá a zatáhne se.
![]() |
![]() |
Přidáme cca 50 g gulášové pasty – GULYŇSKRÉM nebo 1/2 sáčku mleté lahůdkové papriky rozmícháné ve 3 lžících oleje. Důkladně promícháme a …
![]() |
![]() |
… necháme na ohni prohřát.
![]() |
Přidáme majoránku – 1/2 polévkové lžíce a dolijeme asi 3 dcl vody.
![]() |
![]() |
Přikryjeme kotlík pokličkou a necháme gulášek na mírném ohni asi 20 minut bublat – občas promícháme!
![]() |
Nakonec přidáme 2 na drobno nakrájené brambory a 1-2 stroužky prolisovaného česneku. Pořádně promícháme a vrátíme na oheň.
![]() |
![]() |
Svěříme hlídání kotlíku zodpovědnému hlídači…
![]() |
… občas promícháme, počkáme až brambory změknou a gulášek je hotov.
![]() |
Podáváme s chlebem a sklenicí vychlazeného piva. Nejlepší je ohřívaný druhý den na snídani 🙂
![]() |