Koblihy bez smažení

500 g hladké mouky

250 ml mléka

40 g cukru

50 g Hery

1 žloutek

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 kostka droždí

marmeláda

kousek másla na potření

3 lžíce rumu

Koblihy bez smažení – recept

Do prosáté mouky se špetkou solí přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, vanilkový cukr a kvásek. Ten si připravíme následovně: do kastrolku dáme mléko, které zahřejeme na mírně teplé, odstavíme, přidáme cukr a nakonec rozdrobíme kostku droždí. Zakryjeme pokličkou a počkáme (asi minutku), až nám vzejde kvásek.
Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu na placku a vykrajujeme z ní kolečka. Na polovinu z nich dáme marmeládu a zbylou polovinou koleček je přikryjeme a pořádně stlačíme okraje.
Uzavřená kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 20 minut kynout.
Troubu si předehřejeme na 180° C a koblihy pečeme dozlatova asi 15 minut.

Koblihy bez smažení – upečené – ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a před podáváním je pocukrujeme.