3 větší kedlubny
2 vejce
strouhanka
hladká mouka
sůl
olej na smažení
kelímek zakysané smetany
stroužek česneku
pažitka
Kedlubnové řízečky – recept
Oloupané kedlubny nakrájíme na 1 cm silné plátky a povaříme je v osolené vodě sice doměkka, ale zároveň by měly být tak pevné, aby se při obalování nerozpadly.
Vychladlé je obalujeme v trojobalu (hladká mouka-rozšlehaná, osolená vajíčka-strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji.
Ze zakysané smetany si připravíme dip: Do smetany přidáme prolisovaný česnek, sůl a jemně nakrájenou pažitku a vše dobře promícháme.
Kedlubnové řízečky podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, případně jen s dipem.
TIP
Kedlubnové řízečky jsou výborné teplé, ale chutnají i za studena. Vodu z povařených kedluben můžeme použít jako základ zeleninové polévky.