
Cukroví se začíná péct již několik týdnů před Vánoci. Každý začínáme v jinou dobu, stejně tak jako u většiny jiných věcí, záleží na našich zvyklostech a tradicích. Jedno je ale jasné, pečení nás stojí velké množství času a v dnešní době také i peněz. Proto by rozhodně byla obrovská škoda o celou várku vašich oblíbených kousků přijít jen protože jste nevěnovali dostatečnou pozornost jeho skladování. Správný způsob skladování cukroví je totiž klíčový proto, abyste si na Vánoce mohli na těchto laskominách pochutnat. Jak to tedy dělat správně tak, aby na Vánoce chutnalo cukroví lépe, než hned po jeho upečení?
Není jednotné pravidlo
Možná veškeré druhy cukroví skladujete stejným způsobem. Je jedno, zda je to v plastových či plechových dózách, nebo v papírových krabicích. Je to zkrátka špatně. Každý druh cukroví má totiž specifické vlastnosti, podle kterých se musíte řídit. Jestli si tedy na něm chcete co nejvíce pochutnat. Například perníčky potřebují, aby se k nim dostala mírná vlhkost, díky které lépe změknou. Pokud ale bude vlhkost například u kokosek, stane se jediné. Místo křupavé dobroty budete mít gumovou podrážku,hgu a to rozhodně nechce nikdo.
S cukrovím vždy do chladu
Pokud můžete dejte cukroví do nějaké chladné místnosti. Všem druhům cukroví vyhovuje skladování na chladném a suchém místě. Ideálně například nevytápěná místnost, chodba, zasklený balkon, veranda apod.
Balkon je sporným místem
Pokud nemáte k dispozici žádné jiné chladné místo, možná vás napadlo, dát cukroví na balkon. Na první pohled se to nezdá jako špatný nápad, že? Jenže téměř vše má své ale a ani zde neuděláme výjimku. Jde především o to, že těmto laskominám vůbec nevyhovují velké teplotní výkyvy. Je jeden den 10 stupňů nad nulou a druhý den téměř mrzne? V našich podmínkách nic divného, ale pro cukroví to rozhodně nic dobrého není. Pokud ho zde budete přeci jen skladovat, rozhodně ho dobře chraňte před deštěm, sněhem a přímým sluncem. Balkon by vždy měl být jednou z posledních možností.
Do lednice se hodí jen některé druhy
Neznáme asi nikoho, kdo by měl doma natolik velkou lednici, aby do ní kromě ostatních, běžných potravin mohl uložit ještě veškeré napečené cukroví. V podstatě se ale vůbec nic neděje, protože všechny druhy se ani na uskladnění v lednici nehodí. Sem patří především druhy, které jsou plněné krémy, polité čokoládou, případně i druhy nepečené. V lednici vždy cukroví skladujte v uzavřené a dobře těsnící nádobě. Velice jednoduše by totiž mohlo natáhnout ostatní pachy z lednice.
Uskladnění v plechových a plastových dózách
Tento druh uskladnění je vhodný pro takové druhy cukroví, které musí zůstat křehké a křupavé. Do dóz se tak hodí například vánoční sušenky, nepromazané linecké, kokosky apod. Dózy jsou také ideální pro uskladnění vybraných druhů v lednici.
Papírové krabice
Do papírové krabice je vhodné uschovat cukroví, které potřebuje ještě trochu změknout. Hodí se sem tak například perníčky, vanilkové rohlíčky, promazané linecké, apod. Do krabice se bez problémů dostane vzdušná vlhkost a právě díky tomu vše změkne tak, jak má. Dno této krabice je ještě před položením cukroví vhodné vyložit alobalem, případně pečícím papírem.
Každý druh skladujte zvlášť
Cukroví je všeobecně známé tím, že velice snadno do sebe natáhne pachy z okolí. I proto v případě, že některé druhy máte v lednici, musíte ho mít uložené v dóze. Pokud ale nechcete, aby například linecké chutnalo po vosích hnízdech, skladujte raději každý druh v samostatné krabici, nebo dóze.