Chcete svým chuťovým buňkám dopřát něco mimořádného, ale zároveň s nádechem kávy? Existuje spousta zajímavých receptů. Jedním z nich je například známé tiramisu. Dopřejte si sladkou tečku při nedělní siestě a připravte si výtečné tiramisu, na němž si pochutná celá rodina.
Pro přípravu tiramisu potřebujete uvařenou kávu. Nejjednodušší způsob je použít plnoautomatický kávovar, připravit espresso a pustit se do pečení.
Klasické tiramisu
Tiramisu jste už s velkou pravděpodobností někdy jedli. Jedná se o jednu z nejlepších kombinací chutí. Klasické tiramisu se připravuje tak, že podlouhlé piškoty namočíte do espressa, a pak je vrstvíte s nadýchaným krémem z mascarpone. Podívejte se, jak připravit kávu v pákovém kávovaru.
Ingredience
- balíček dlouhých piškotů
- 4 vejce
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/4 hrnku rumu
- 450 gramů mascarpone (studené z lednice)
- 1 hrnek silné kávy
- 1 lžička vanilkové extraktu
- kakao na posypání
Postup
- Prvně si uvařte kávu. Pokud máte kávovar, příprava kávy je jednoduchá. Stačí udělat espresso. Kávu pak nalijte do široké mělké misky a přidejte do ní dvě lžíce rumu. Promíchejte ji a dejte ji stranou.
- Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte. Žloutky použijete později.
- Při šlehání bílků pomalu přisypávejte 1/2 hrnku krystalového cukru a šlehejte sníh, dokud neztuhne. Poté ho dejte do velké mísy.
- Přichází na řadu žloutky, které vyšleháte se zbývající polovinou cukru.
- Poté ke žloutkům přimíchejte mascarpone, vanilkový extrakt a 2 lžíce rumu. Dobře krém promíchejte.
- Postupně do krému vmíchávejte sníh z bílků.
- Rychle namočte piškoty z obou stran do kávy a rozložte je do hranaté formy.
- Zhruba polovinu krému naneste na vrstvu piškotů, a poté dejte opět další vrstvu piškotů, a nakonec znovu rozetřete krém, který posypete kakaovým práškem.
- Před podáváním nechte tiramisu vychladnou v lednici alespoň po dobu 4 hodin (ideálně přes noc).