Když se řekne káva, rozhodně to neznamená jen směs pražených namletých zrn zalitá vodou. Kávu si můžete zpestřit mlékem v různých podobách, cukrem či jinými sladidly, ale také celou řadou dalších ingrediencí, které rozhodně stojí za to. Jaké kávové nápoje byste rozhodně měli vyzkoušet v kavárně anebo doma?
Vídeňská káva
Tento způsob přípravy kávy je skutečnou klasikou a pravděpodobně nejznámější kávovou specialitou. Je to jednoduše prodloužené espresso s trochou šlehačky. Podává se ve vysoké sklenici s uchem a dlouhou lžičkou, aby obě vrstvy tohoto nápoje krásně vynikly. Šlehačka se často zdobí různými polevami nebo se popráší čokoládou či skořicí. Můžete ji pokapat také vaším oblíbeným topingem. Vídeňská káva snese mnoho obměn a každý si ji může připravit podle svého. Základem je ale vždy kvalitní káva. V tomto ohledu vás nezklame italská značka Lavazza.
Cappuccino
Tato káva se připravuje z dvojitého espressa a spařeného mléka, které se následně doplní mléčnou pěnou. Poměr jednotlivých ingrediencí lze měnit podle vlastní chuti. V kavárně si můžete také objednat cappuccino s čokoládou nebo jinými příchutěmi. Pokud chcete lehčí nápoj, zvolte cappuccino s menším množstvím mléka. Podává se v poměrně malém šálku o objemu od cca 150 do 180 ml.
Alžírská káva
Za tímto názvem se prakticky ukrývá obyčejná káva s vaječným koňakem. I když… obyčejná. Tuto kávovou specialitu můžete pít teplou i studenou. A upravit si ji můžete podle vlastní chuti. Někdo si nahoru přidá ještě bohatou čepici šlehačky ozdobené čokoládou nebo skořicí podobně jako v případě vídeňské kávy, jiný si kávu ještě přisladí. Podává se podobným způsobem jako vídeňská káva, to znamená ve vysoké sklenici s uchem a dlouhou lžičkou. Aby byla vaše alžírská káva vždy výborná, použijte pro její přípravu kvalitní kávu. Ideální je například káva Lavazza.
Affogato – osvěžující káva pro horké letní dny
Affogato je spíše než káva kávový dezert původem z Itálie. Vyrábí se z kopečku vanilkové zmrzliny, který se pak „utopí“ v horkém espressu. Tato kávová specialita jeobvykle se zdobí šlehačkou, čokoládou nebo karamelem. Podává se ve vysoké sklenici nebo šálku. Možné je i dvojí utopení, při kterém se zmrzlina nejprve utopí v likérovém víně a teprve poté v espressu.