Nože v kuchyni používáme na denní bázi, a jen těžko bychom se bez nic obešli. Ale ruku na srdce, jen málokdo věnuje čas tomu, aby se o ně správně postaral. A přitom je to zrovna v tomto případě opravdu velice důležité. Tupý nůž totiž může být i pro vaše prsty mnohem více nebezpečný nežli nůž ostrý. V případě tupého nože musíte při krájení totiž používat mnohem více síly, a tak je větší riziko, že nůž sklouzne a vy se pořežete. A věřte nám, i tupým nožem se můžete opravdu ošklivě poranit. To se vám s ostrým nožem zkrátka stát nemůže. Pokud budete dodržovat naše rady, vaše nože zůstanou ostré, jak nejdéle to půjde.
Nepodceňujte jejich uskladnění
Je možné, že jste uskladnění nožů doteď nevěnovali žádnou velkou pozornost. Což je rozhodně chybou číslo jedna. Správně uskladněné nože jsou totiž pro jejich kondici velice důležité. Nože rozhodně nepatří jen tak rozházené mezi ostatní příbory, nýbrž do speciálně určených držáků. Pořídit si na ně můžete speciální držák, do kterého se nože zapichují. Ještě lepší však je magnetická lišta, kterou přiděláte na stěnu a nože na ně jen přichytíte.
Nezapomínejte na kuchyňská prkénka
Dalším důležitým faktorem je také povrch, na kterém krájíte. Vždy byste pro krájení měli používat prkénka ať už z plastu, nebo ze dřeva. V poslední době jsou velice moderní prkénka z keramiky, což rozhodně pro kondici vašich nožů není vůbec nic dobrého. Rozhodně také nic nekrájejte na plechu, nebo přímo na kuchyňské lince a prkénka z jiných materiálů si nechte pouze na servírovaní.
Nože nepatří do myčky
Správné mytí je pro kondici nožů také velice důležité. Nůž by se měl mýt co nejdříve po jeho použití, rozhodně na něm nenechávejte zaschnout zbytky jídla, které by mohly narušit povrch nože. Myjte je pod teplou vodou a rozhodně je nenechávejte dlouhou dobu ležet ve dřezu. Rozhodně také nikdy nedávejte nože do myčky na nádobí, která jim rozhodně vůbec nesvědčí.
Používejte správné druhy nožů
Rozhodně není dobrý nápad používat jeden nůž na všechny úkony. Existují nože určené na pečivo, na maso, na zeleninu, nebo na rybu. Samozřejmě nemusíte mít doma spoustu nožů a každý na jiný druh masa. Důležité ale je abyste nůž, který je speciálně určený na pečivo a má po celé své délce vroubky, aby se s vám s ním dobře krájelo pečivo, nepoužívali například na krájení masa. V neposlední řadě nože také používejte na to, na co jsou určené. Rozhodně tedy například nožem neotvírejte konzervy apod.
Nezapomínejte na broušení nožů
Pravidelné broušení nožů je pro jejich kondici také velice důležité. Běžné broušení naprosto bez problémů zvládnete i doma. Seženete velké množství všech možných nástrojů na broušení nožů. Za nejlepší nástroj je považován speciální brusný kámen. Pozor dávejte v případě nože na pečivo, který má vroubky. Doma ho nebruste vůbec, ale případně ho můžete nechat nabrousit u odborníka. Vroubky by se totiž v případě neodborného zacházení mohly jednoduše poškodit a tento nůž by tak rychle ztratil svou funkci.