Jak na domácí škvaření sádla


Možná jste čekali nějaký nízkotučný recept vhodný k redukční dietě a my přijdeme s článkem na téma domácí sádlo a jak ho co nejjednodušeji vyškvařit. Možná kroutíte hlavou, ale sádlo se hodí zejména ke smažení. Je jedno, zda jde o koblížky nebo třeba řízky. Jeho velkou výhodou je, že se přepaluje výrazně později než rostlinné oleje na smažení. Jeho kouřový bod, tedy teplota, kdy se začíná tuk přepalovat, je až cca 190°C. Krom sádla dostanete také lahodné škvarky. Pokud je budete konzumovat hned, stačí je jemně osolit. Pokud se chystáte třeba na škvarkovou pomazánku, můžete je nechat pár dní v lednici. Uložte je ale až zcela vychladlé. Uložené už se nehodí na přímou spotřebu, protože do sebe natáhnou vodu a zgumovatí. Určitě je můžete také zamrazit. Na pomazánce to opravdu nepoznáte.

Na 1 větší vyšší pekáček budete potřebovat:

  • 2 kg sádla nakrájeného na kostky
  • 50 ml vody na podlití

Postup:

Sádlo nakrájejte na kostky. Pokud nechcete moc škvarků, můžete ho projet i mlýnkem na maso. Přendejte ho do pekáčku a podlijte. Za občasného promíchání pečeme na 160°C asi 2-3 hodiny dokud nebudou škvarky tělově světle hnědé. Krom míchání můžeme do čisté suché sklenice naběračko opatrně odebírat již tekuté sádlo. Nakonec přes sítko přelijte veškeré sádlo a škvarky můžete ještě nechat „dojít“. Pokud je chcete jíst hned, nechte je okapat na ubrousku, jinak je nechte vychladnout i se zbytkem sádla, které ve škvarkové pomazánce nebo v bramborových plackách vůbec nevadí.