Profi vybavení je základním předpokladem bezproblémové přípravy pokrmů. Jinými slovy – bez vhodně zvolených pomocníků se v kuchyni rozhodně neobejdete. A co patří k naprostému základu, který by neměl chybět žádné hospodyňceň Sada kuchyňských nožů!
Sortiment kuchyňských nožů je velmi široký. V základní sestavě by neměly chybět kuchařské nože na porcování, nože na pečivo, na zeleninu a univerzální nůž s hladkým ostřím.
Univerzální nůž s ostřím dlouhým cca 15 – 18 cm o síle minimálně 3 mm budete používat nejčastěji. Přesto vám čas od času přijdou vhod i nože, které se používají na specifické úkony. Někdo se neobejde ani bez tzv. svačinového nože na mazání másla. V tomto směru však stejně dobře poslouží i nerez příbory.
Připravujete-li často pokrmy s masem, rozhodně nepodceňujte výběr kuchařského nože. Měl by být dostatečně široký a sedět vám v ruce. Dobrý nůž je těžký, má mírně zahnuté ostří a umožňuje krájení houpavým pohybem. Příprava pokrmu by vás měla bavit a nikoliv unavovat.
Chcete-li, aby vám nože vydržely co nejdéle v původním stavu, nedávejte je do myčky. Čistěte je pod proudem vody a poté je důkladně otřete. Důležité je i správné skladování – ukládejte je do dřevěného bloku nebo na magnetickou lištu, aby byly odděleny od sebe. Dřevěné rukojeti si zaslouží občasnou kůru olivovým olejem. Životnost ostří prodloužíte tak, že budete krájet na dřevěném nebo plastovém prkénku. Čas od času nože nabruste pomocí brusných kamenů, případně je svěřte odborníkovi.
Kompletní sadu nožů seženete i z pohodlí domova v nepřeberném množství e-shopů.