Jahodový džem s revení

2 kg jahod
1 kg reveně (rebarbory)
2 kg cukr krystal (nebo krupice)

Jahodový džem s revení – recept

Omyté jahody zbavíme lístků a necháme okapat, větší kousky překrojíme na půlky. Reveň oloupeme, nakrájíme, spaříme vařící vodou a scedíme.
Jahody a reveň dáme do velkého kastrolu (nepodléváme) a za občasného promíchání přivedeme k varu. Nyní přidáme cukr, opět přivedeme k varu a vaříme – a teď už i často mícháme – asi jen 15 minut. (Dlouhým vařením ztrácí jahody svou barvu i vůni).

Ještě horký džem plníme do čistých, nahřátých skleniček (např. od tatarky, dětské výživy apod.), uzavřeme je víčky a otočíme dnem nahoru.

TIP

Před dokončením vaření můžeme do džemu přidat ve lžíci vody rozpuštěný Petol (asi 1 lžičku). Chceme-li rychlejší přípravu, můžeme použít želírovací přípravky na zavařování (nakoupíme v obchodech).