1 kg očištěných jahod
800 g cukru
1 balíček práškové Petosy (40 g)
1/2 lžičky kyseliny citrónové
Jahodový džem – recept
Přebrané jahody důkladně opereme v několika vodách, aby se zbavily písku, pak teprve vykroutíme stopky i s lůžky a kališními lístky a znovu je opláchneme.
Promícháme se třetinou cukru a necháme proslazovat přes noc.
Druhý den jahody s cukrem v nízkém kastrolu rychle přivedeme k varu a pak vaříme mírným varem za stálého míchání, až se tekutina z jahod odpaří. Do zahoustlého džemu přidáme Petosu smíchanou s troškou moučkového cukru, po rozpuštění vmícháme po částech zbývající cukr a vaříme dále, až džem začne rosolovatět. (Provedeme zkoušku – na studený talířek kápneme vařící džem, po vychladnutí kapku džemu zkusíme posunout prstem, zůstane-li kapka vcelku, je džem hotový).
Před koncem varu vmícháme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody, z vařícího džemu sebereme vzniklou pěnu a vařící jahodový džem naplníme až po okraj do čistých skleniček. Okraje otřeme, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
TIP
Pro docílení pěkné barvy a chuti džemu připravujte jednu varku nejvýše z 1 kg jahod.