Nevíte-li co s jablky, která nestačíte zkonzumovat, můžete si z nich připravit náplň do koláčů a závinů na celý rok.
Jablka (i padavky)
Jablka na záviny a koláče – recept
Oloupaná jablka nastrouháme na hrubším struhadle, dáme do širokého vyššího kastrolu a dusíme (bez cukru a vody) za častějšího promíchávání do požadované hustoty. Během dušení můžeme nádobu přikrýt sítem na smažení, jinak jablka stříkají.
Horké plníme do sklenic a sterilujeme 25 minut při teplotě 90° C. Po sterilaci obratíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Stejně můžeme připravit i jablka bez dušení, kdy oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka natlačíme do sklenic, část šťávy slijeme, sklenice zavíčkujeme a sterilujeme.
TIP
Jablka na záviny a koláče pak při použití ochutíme např. badyánem, vanilkovým cukrem nebo přidáním marmelády či povidel nebo mleté skořice apod.