600 g vepřového plecka
80 g anglické slaniny
sůl
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 lžíce mleté sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
1 lžíce hladké mouky
300 ml kysané smetany
Husarská vepřová pečeně – recept
V mase uděláme úzkým nožem otvory, kterými protkneme plátky slaniny a osolíme jej. Část slaniny nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme ji, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel, na kolečka nakrájenou cibuli a vše osmahneme. Na takto připravený základ dáme maso a ze všech stran je opečeme, vmícháme sladkou i pálivou mletou papriku, podlijeme horkou vodou (nebo vývarem) a dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme, podlijeme horkou vodou (vývarem) a povaříme. Nakonec přidáme kysanou smetanu, zamícháme a omáčku prolisujeme nebo rozmixujeme. Maso nakrájíme na porce, vložíme do omáčky, necháme chvíli prohřát a husarská vepřová pečeně je hotová.
Podáváme s houskovými knedlíky.