Vyzkoušejte tento výborný koláč z receptáře starších hospodyněk.
Těsto:
1/2 kg mouky (300 g hladké a 200 g polohrubé)
250 ml mléka
špetka soli
1 kostka droždí
3 žloutky
100 g Hery a 50 ml oleje
1 lžíce cukru…
Hrušková náplň:
1 kg nahrubo nastrouhaných oloupaných hrušek
citrónová šťáva
mletá skořice a hřebíček
cukr podle chuti
5 cl rumu
Drobenka:
150 g hladké nebo polohrubé mouky
100 g másla nebo Hery
100 g mletého cukru
Hruškový koláč s drobenkou – recept
V širším kastrolu dusíme spolu s citrónovou šťávou nahrubo nastrouhané hrušky, do kterých jsme přidali též mletou skořici a mletý (nebo i celý, ten ale musíme pak vyndat) hřebíček, můžeme přidat podle chuti cukr a za častého promíchávání chvíli dusíme (asi 10-15 minut). Pustí-li si hrušky dostatek šťávy, nepřidáváme žádnou vodu. Pak odstavíme a vmícháme rum.
Kynuté těsto si připravíme z prosáté mouky, špetky soli, žloutků, vlažného tuku (Heru dáme jen rozpustit, přidáme olej) a nakonec kvásek (v kastrolku zahřejeme mléko, přidáme cukr a rozdrobené droždí, zakryjeme na 1 – 2 min.pokličkou).
Vypracujeme hladké vláčné těsto, to pak roztáhneme na vymazaný a moukou (hrubou, polohrubou) vysypaný plech a kulatou koláčovou formu.
Na těsto pak rozprostřeme hruškovou náplň, posypeme drobenkou (ručně zpracujeme všechny ingredience) a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°, asi 15 min. pečeme při této teplotě a poté snížíme na 160 a pečeme podle potřeby ještě asi 10 minut.
TIP
Chceme-li mít hruškový koláč s drobenkou obzvlášť voňavý, můžeme jej chvilku po vytažení z trouby pokapat rozehřátým máslem, do kterého jsme přidali ještě „kapku“ rumu. Hruškovou náplň můžeme ještě vylepšit, když během dušení do ní přidáme 2 – 3 lžíce povidel.