200 g hrachu
slanina
cibule, česnek
kostka masového vývaru
olej nebo sádlo
sůl, pepř
majoránka, petželka
houska nebo rohlík
Hrachová polévka – hrachovka – recept
Hrách přebereme, propláchneme a na 3-5 hodin namočíme do studené vody. V té samé vodě pak hrách vaříme do měkka (různá doba – záleží na kvalitě a stáří hrachu – od 30 do 60 minut). Asi polovinu uvařeného hrachu vylovíme a necháme okapat, pak rozmixujeme v mixéru nebo přepasírujeme přes sítko. Cibuli zpěníme v hrnci na sádle nebo oleji, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile cibulka trochu ztmavne a slanina je opečená do zlatova přidáme rozmixovaný hrách. Několik minut (3-5) tuto směs mícháme v hrnci, aby se nepřipálila, ale mírně opekla. Pak přilejeme zbytek hrachu i s vodou, ve které se hrách vařil, podle potřeby přilejeme vařící vodu. Přivedeme k varu, přidáme kostku vývaru (hovězí nebo masox), prolisujeme 1-2 strožky česneku, osolíme, mírně opepříme, přidáme majoránku. Krátce (10-15 minut) povaříme. Polévku nezahušťujeme. Servírujeme s na kostky nakrájenou a nasucho opečenou houskou, ozdobíme čerstvou usekanou petrželkou.
TIP
místo slaniny poslouží i klobáska nebo uzené
při vaření můžete přidat pár kapek octa
opravdu hustá hrachovka vznikne rozmixováním všeho uvařeného hrachu
suchý hrách může nahradit hrách sterilovaný v konzervě nebo hrášek mražený – odpadá tak fáze namáčení a u hrachu v konzervě i vaření