1 kg hovězího předního
3 střední mrkve
1/2 menšího celeru
1-2 petržele
1 větší cibule
2 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl, celý pepř
Do hrnce vložíme maso, očištěnou zeleninu, cibuli (může být s jemnou slupkou), oloupaný česnek a koření. Zalijeme studenou vodou a osolíme. Přivedeme do varu a na mírném ohni vaříme 1,5 – 2 hodiny. Záleží na tuhosti masa (mladý býk – měkké maso x stará kráva – tuhé maso).
Po uvaření polévku scedíme přes jemný cedník. Obereme použitelné maso a nakrájíme jej do polévky. Uvařenou mrkev můžeme nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat na hrubším struhadle. Jako zavářku přidáme nudle, noky nebo kapání.
TIPY
zlatou barvu vývaru docílíme nastrouháním menší syrové mrkve 10-15 minut před dovařením
pokud chceme polévku „light“ – bez tuku – necháme ji vychladnout, na 2 hodiny strčíme do lednice a tuk se nám usadí na hladině jako žlutý škraloup – ten sebereme lžičkou
chceme-li dobrý vývar – dáváme maso do studené vody, chceme-li dobré maso – dáváme jej do vody už vařící
nudle nevařte v polévce, ale zvlášť v jemně osolené vodě