Houbový páj

Na těsto:

400 g hladké mouky
1 nastrouhaná Hera
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
10 lžic mléka
žloutek na potření

Náplň:

250 g čerstvých nebo zmrazených hub (nebo žampiónů)
50 g másla nebo oleje
3 vejce
100 g šunky nebo salámu
asi 2 lžíce mléka
sůl, pepř

Houbový páj – recept

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na hladké těsto a hned rozválíme na dva kulaté pláty. Horní plát můžeme ozdobně vykrájet (např. hříbky) nebo jen tak popíchat vidličkou.
Spodní plát přeneseme na kulatý, tukem vymazaný plech a rozprostřeme na něj náplň, překryjeme horním plátem a okraje přitiskneme.
Houbový páj potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě předehřáté na 180° C dozlatova.

Očištěné houby nakrájíme a podusíme na másle nebo oleji, přidáme na kostičky nakrájenou šunku (nebo salám) a zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, pepřem a solí.