Haribo piškotová roláda


Proslulý želatinový elegán, zlatý medvídek Haribo Goldbären slaví kulaté životní jubileum. Připravte si na oslavu jeho stých narozenin osvěžující piškotovou roládu, v níž se dokonale snoubí ovocné chutě podobně jako v limitovaném narozeninovém balení této cukrovinky.

Letos je tomu sto let, co světlo světa spatřil první želatinový medvídek Haribo. Tehdy se mu ještě říkalo tančící, neboť se jeho autor Hans Riegel inspiroval oblíbenou atrakcí – na pouti tančícími medvědy. Jelikož měl želatinový medvídek pro svého tvůrce cenu zlata, stal se později známým zlatým medvídkem – Goldbären. Oslavte s ním jeho narozeniny a upečte si šťavnatou, barevnou a hravou roládu, která bude chutnat malým, stejně tak i dospělým.

Recept na narozeninovou piškotovou roládu s Haribo Goldbären

INGREDIENCE

Piškot

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krystal
  • 5 lžic polohrubé mouky

Citronový curd

  • 3 žloutky
  • 60 ml citronové šťávy
  • 60 g cukru krystal
  • 45 g másla

Vanilkový krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g cukru moučka
  • 1 hrst jahod pokrájených na menší kousky
  • HARIBO Goldbären na ozdobení

 

POSTUP

  1. Začněte s přípravou citronového krému. V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr a posaďte ji na hrnec tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
  2. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a dejte stranou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte a spolu s bílkovým sněhem střídavě vmíchejte stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem, nalijte na něj těsto, povrch uhlaďte stěrkou a pečte dozlatova zhruba 9 minut.
  4. Na upečený piškotový plát položte navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka ho převraťte. Sloupněte pečící papír a roládu po delší straně zaviňte i s utěrkou a nechte vychladnout.
  5. Na vanilkový krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr, šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tužší krém.
  6. Vychladlou roládu rozviňte, potřete citronovým a vanilkovým krémem (část si dejte stranou na závěrečné zdobení), posypte kousky jahod, zaviňte do rolády a nechte asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté na hřbet rolády nastříkejte zbylý krém a ozdobte medvídky HARIBO Goldbären.