Češi jsou skutečnými přeborníci v grilování. Většinou se ale drží klasiky v podobě kuřecích prsou, nebo vepřové krkovice, popřípadě kýty. My se společně zaměříme na recept z hovězího masa. Na takzvaný grilovaný flank steak. Jedná se o hovězí pupek, který se vyznačuje delšími vlákny a skvělou chutí. Zde připomeňme, že základem úspěchu je už samotný výběr. Kvalita kupovaného masa by měla být na prvním místě.
Roztopíme gril a připravíme maso
Pamatujte, že pro správný úspěch je třeba maso 30 minut před samotným grilováním vyndat z lednice. To proto, aby nedostalo tak velký teplotní šok. Jakmile je gril připraven a maso má ideální teplotu v rozmezí 20 – 25 stupňů, můžeme ho na gril umístit.
Pro dokonalý chuťový zážitek nepoužíváme žádné marinády, ani sůl nebo bylinky. Maso po vyndání z obalu jenom osušíme papírovou utěrkou. Stejně tak ho neporcujeme, jelikož svou charakteristikou se hodí na grilování vcelku.
4 – 6 minut z každé strany
Ideální je využívat gril s víkem, který zachová optimální teplotu. Při té grilujeme flank steak 4 – 6 minut z každé strany, v závislosti n a jeho tloušťce. Poté, co je hotové ho odstavíme z grilu a necháme odpočívat. Pamatujte, že správně naservírovaný steak nikdy není zcela horký. Roli hraje i jeho šťavnatost. Správným typem propečení je medium – rare, popřípadě medium. Čemu se naopak vyhýbejte, to je propečení well done, jelikož taková úprava je spíše znehodnocením takto prémiového masa.
Nakrájíme a ochutíme
Poslední fáze je tady. Poté, co flank steak odpočíval alespoň 5 minut, ho můžeme nakrájet. A to na tenké plátky. Ty následně ochutíme čerstvou solí a pepřem, přidáme pár kapek kvalitního olivového oleje, lehce promícháme kvůli propojení chutí a můžeme servírovat. Kdo si potrpí na přílohy, může zvolit pečený brambor s tvarohem či zakysanou smetanou. Vzhledem k chuti masa se však lze bez přílohy i snadno obejít.