
Pokud k vám byla příroda letos štědrá a nadělila vám velkou úrodu podzimních jablek, určitě oceníte i nějaké typy k jejich zpracování. Samozřejmě je můžete i vhodně uskladnit, ale také z nich můžete vytvořit chutný džem, který se vám bude hodit nejen na Vánoce. Navíc díky obsaženým ingrediencím tento džem doslova volá podzim! Jablka jsou jednou z nejcennějších podzimních darů, a kromě skvělé chuti jsou i velice prospěšné pro naše tělo.
Jablka a superpotravina?
Pod pojmem superpotravina si určitě naprostá většina z vás představuje něco mnohem významnějšího, než jsou pro většinu z nás obyčejná jablka. Někdy ale nemusíme chodit zase tak daleko, abychom nalezli to nejlepší pro naše tělo. Jablka totiž díky svému složení naprosto splňují parametry pro superpotraviny. Kromě jiného jablka obsahují i veliký podíl antioxidantů, a to dokonce větší než naprostá většina ovoce.
Jablka pomohou v hubnutí
Žijete v omylu, pokud si myslíte, že do redukční diety ovoce nepatří. Jablka jsou totiž při hubnutí více než vhodná. Mají totiž nízký obsah kalorií, ale zároveň obsahují velké množství vlákniny, a tak vás dokážou na poměrně dlouhou dobu kvalitně zasytit. Jablka také dokáží efektivně bojovat proti kardiovaskulárním onemocněním, podporují paměť a soustředění, a dokonce mohou být bojovníkem proti nádorovým onemocněním. Je tedy více než jasné, že nejde jen o obyčejné ovoce. Jablka, která pomalu rostou všude, kam se podíváte jsou opravdovým darem přírody, který rozhodně stojí za to využít. Pokud vám rostou na zahradě, rozhodně je nenechejte spadnout, ale natrhejte si vše do zásoby!
Nestíháte celou úrodu spotřebovat?
Pokud byla úroda jablek opravdu velká, možná ani nestíháte vše zpracovat a úložný prostor pro jejich skladování vám došel. Ani v tomto případě není na místě nechat jablka bez povšimnutí spadnout. Existuje totiž spousta receptů na jejich zpracování a ten, který si dnes představíme, je na výtečný džem. Ten oceníte například na palačinkách, ale s blížícími se vánoci, ho budete moci využít i na promazání cukroví. Další výhodou jablek je to, že obsahují velké množství pektinu, a tak se kolikrát obejdete i bez jakékoli chemie.
Rychlý recept o pár surovinách
Recept na tento džem není nic složitého a s přehledem ho zvládnete i když nemáte v kuchyni příliš zkušeností. Navíc nebudete potřebovat ani velké množství různých ingrediencí. Džem ale můžete trochu ozvláštnit, a to například třeba pár kapkami rumu, který džemu dodá úplně jiný šmrnc. Základem ale vždy je použít jen zdravá a nijak nepoškozená jablka. Jen tak džem zůstane ve skvělé kvalitě i v průběhu skladování.
Jablečný džem se skořicí
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 kg oloupaných a nakrájených jablek na malé kousky
- 225 ml jablečného džusu či moštu bez přidaného cukru
- 40 ml citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 100 g krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 ČL mleté skořice
Postup:
Připravte si větší hrnec a nalijte do něj jablečný džus, citronovou šťávu a kůru. Poté přidejte i oba druhy cukru a mletou skořici. Množství cukru můžete upravit dle vaší chuti, nebo dle sladkosti použitých jablek. Vše dobře promíchejte a jako poslední přidejte i jablka. Vše přiveďte k varu a nechte provařit asi 10 minut. Poté teplotu stáhněte, a ještě nechte vařit do zhoustnutí. To bude trvat asi 5 minut. Ještě horkým džemem naplňte čisté, vysterilizované sklenice, uzavřete, otočte dem nahoru a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a temném místě.