Dýni si můžete vychutnat i na sladko


Dýně nám pomalu dozrávají a bude nastávat čas jejich sklizně. Jestli nevíte o jiném způsobu zpracování dýní, než je dýňová polévka, možná budete z našeho dnešního článku trochu překvapení. Dýně se totiž dá skvěle využít na sladko. Její přirozená chuť je poměrně sladká a zároveň se dá skvěle kombinovat. Naprosto skvělé jsou dýňové marmelády, které výtečně chutnají a zároveň jsou plné vitamínů. Využijte toho, že se blíží sklizeň a udělejte si zásobu skvělé marmelády na celou zimu.

Na marmeládu lze použít jen některé druhy

Pro výrobu této lahůdky se bohužel nehodí veškeré druhy dýní, ale to vůbec nevadí. Na tvorbu marmelády se skvěle hodí u nás nejznámější a asi i nejpoužívanější druh dýně, a to dýně hokaido. Má jemnou oříškovou chuť a její velkou výhodou je to, že nemusíte loupat slupku. Varem totiž změkne a nikdo ji v žádném pokrmu nepozná. Dalším druhém, který se hodí pro přípravu marmelády je dýně máslová. I ona má krásnou chuť po lískových oříšcích a svým tvarem připomíná obrovskou hrušku. Použít se dá i dýně s názvem goliáš. Jde o obrovskou dýni, která může vážit až 30 kg.

Marmeláda z dýně hokaido

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 kg dýně
  • 100 ml vody
  • 1 ks pomeranč
  • 1 ČL kyseliny citronové
  • 1 balíček želírovacího cukru 2:1

Postup: 

Dýni nakrájejte, loupat jí nemusíte. Dejte ji do hrnce, zalijte vodou a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Po této době přidejte šťávu z jednoho pomeranče a dužinu. Krátce povařte a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Poté přidejte kyselinu citronovou a želírovací cukr. Za stálého míchání pak přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Správnou konzistenci marmelády můžete vyzkoušet kápnutím jedné kapky směsi na talířek. Pokud hezky zhoustne je vše v pořádku. Pokud je příliš tekutá, přidejte ještě 2 ČL kyseliny citronové. Odeberte pěnu a začněte plnit připravené skleničky. Uzavřete je a otočte dnem vzhůru. Obraťte je až po vychladnutí.

Dýňová marmeláda doplněná o jablka, skořici a zázvor

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 700 g dýně
  • 300 g jablek na kousky
  • 200 ml jablečné šťávy
  • 1 kg cukru
  • 1 citron v bio kvalitě
  • 1 ks skořice
  • zázvor asi 5 cm dlouhý

Postup: 

Dýni a veškeré ostatní ovoce si nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce a zalijte jablečnou šťávou. Přidejte skořici a za stálého míchání přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte přibližně 20 minut. Dejte pozor ať se vám nezačne marmeláda připalovat. Zázvor nastrouhejte nahrubo a přidejte ho ke směsi s dýní. Přidejte i cukr a vařte ještě 10 minut, nebo do zhoustnutí. Před dovařením přidejte ještě šťávu z jednoho citronu, případně limetky. Před rozmixováním ještě vyndejte skořici. Rozmixovanou směsí naplňte sklenice a obraťte dnem vzhůru. Otočte po jejich vychladnutí.