Buchtičky:
500 g mouky (100 g polohrubé a 400 g hladké)
2 žloutky
1 celé vejce
špetka soli
1/2 Hery nebo j. podobný tuk
asi 2 dl mléka
1 lžíce cukru
1 kostka droždí
mouka na vysypání plechu a válu, tuk na potírání buchtiček
Šodó (vanilkový krém):
1 l mléka
1 vanilkový cukr
150 g cukr krupice
4 žloutky
1 vanilkový pudink
Dukátové buchtičky se šodó – recept
Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. V kastrolku zahřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo trochu víc než vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek (asi 1 minutu, ale někdy i trochu déle – podle kvality droždí).Kvásek přidáme k mouce a ostatním surovinám a el. hnětačem zpracujeme těsto (až se začnou tvořit „puchyře“).
|
|
Mísu s těstem přikryjeme čistou suchou utěrkou a necháme těsto vykynout (až zdvojnásobí svůj objem).
|
|
Mezitím si vymažeme tukem plech a vysypeme hrubou moukou, připravíme vál, který posypeme hladkou moukou. Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál. Kousky těsta pak prsty zpracujeme na malé buchtičky, ty klademe na plech a mezi sebou je promažeme (peroutkou) rozpuštěným tukem (Hera, máslo ap.). Buchtičky na plechu necháme chvíli – asi 5 – 10 minut ještě znovu vykynout.
|
|
Troubu si předepřejeme na 180° C a buchtičky při této teplotě pečeme dozlatova asi 15 minut, kdy by měly být hotovy. Upečené můžeme ještě potřít zbylým rozpuštěným máslem.
|
|
Vanilkový krém - šodó si připravíme v průběhu pečení buchtiček, kdy všechny uvedené suroviny rozšleháme ve studeném mléce, na mírném ohni směs mícháme až do zhoustnutí a pak necháme 1 min. provařit.
|
|
Poté odstavíme a dukátové buchtičky se šodó můžeme servírovat.
TIP
Do vanilkového krému můžeme přidat 1- 2 lžíce rumu, podtrhne jeho vynikající chuť!
Kdo je hračička, může si buchtičky dělat ještě menší.
Dukátové buchtičky se šodó nejsou tak náročné na přípravu, jak se na první pohled zdá. Přesvědčte se o tom sami a pochutnáte si!