Kuřecí nebo jiné drůbky
1 menší mrkev, kousek celeru a petržele
1 menší cibule
1 stroužek česneku
3-4 kuličky nového koření a 3 kuličky pepře
sůl
zelená petrželka nebo pažitka
1 vejce
2 lžíce (i více- podle velikosti vejce) hladké mouky na kapání
Drůbková polévka s kapáním – recept
Omyté drůbky dáme do většího hrnce, přidáme očištěnou zeleninu, cibuli (ta vyčistí polévku), česnek, nové koření, celý pepř, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit.
Po uvaření polévku přecedíme přes síto do jiného hrnce, drůbka obereme z kostí a kousky masíčka vrátíme zpět do polévky spolu s nadrobno nakrájenou uvařenou zeleninou (postačí přidat pro barevnost polévky jen mrkev).
Do hrníčku si vyklepneme vejce, osolíme jej a vidličkou rozšleháme. Podle potřeby přidáváme a vidličkou zašleháváme hladkou mouku tak, aby těsto na kapání bylo hladké (bez hrudek), spíš řidší, ale v polévce se „nerozvařilo“.
Drůbkovou polévku přivedeme k varu a zavařujeme do ní kapání z hrníčku přes vidličku, chceme-li je mít ve tvaru kapek, pak přes hrubá oka struhadla. Chvíli povaříme a drůbková polévka s kapáním je hotova, ještě můžeme pro lepší chuť a pro ozdobu přidat nasekanou zelenou petrželku či pažitku.
TIP
Kapání do drůbkové polévky můžeme obměňovat, namísto hladké mouky můžeme dát dětskou krupičku, krupici apod. Pro děti, kterým někdy v polévce zelená petrželka vadí, ji můžete nadrobno nasekanou zapracovat přímo do kapání. Drůbková polévka s kapáním může být dochucena vegetou apod.