Dršťková polévka I.

1/2 kg vypraných drštěk

2-3 cibule

česnek

sádlo, olej

hladká mouka

2 střední brambory

sladká paprika, sůl, majoránka

bobkový list, nové koření, celý pepř

kostku masového vývaru

kostku zeleninového vývaru

Dršťková polévka – recept

Dršťková polévka je docela náročná na čas. Vyprané dršťky nakrájíme na tenké (asi 0,5 cm široké) nudličky. Dáme je do sítka a prolejeme 2-3 x vařící vodou. Na sádle nebo oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, necháme mírně ztmavnout a přidáme dršťky, které mírně osmahneme. V troše oleje rozmícháme sladkou mletou papriku a sůl a nalijeme tuto směs na dršťky. Pořádně promícháme a vše zalijeme vodou (1,2 – 1,5 litru). Přivedeme k varu, přidáme obě kostky vývaru, 2-3 stroužky česneku (prolisované nebo rozmačkané nožem), 2 bobkové listy, 5-10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a majoránku. Pokud chceme polévku i s bramborami, počkáme asi hodinu (dršťková polévka – dršťky – se vaří do měkka, minimálně však 1,5 hodiny) a přidáme na kostky nakrájené brambory. Jakmile jsou dršťky měkké, rozmícháme ve 2 dcl studené vody 2 lžíce hladké mouky (do hladka – nejlépe kvedlačkou). Do polévky přilejeme přes sítko (nebudou se dělat hrudky) a občas zamícháme. Vše ještě 10-15 minut mírně povaříme. Nakonec vybereme lžičkou bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Dršťková polévka se podává s čerstvým chlebem nebo rohlíkem. Dršťková polévka nejlépe chutná odleželá – druhý den.


TIP


dršťková polévka může být i trochu kyselá – můžeme trochu přikyselit kávovou lžičkou octa nebo trochou kečupu v závěru vaření

dršťková polévka snese jistě také čerstvou usekanou petrželkou na konci vaření