2 kostky droždí
1 menší cibule
olej (nebo jiný tuk)
1-2 vejce
trochu mléka
lžíce másla
hrst strouhanky
1 tavený sýr
sůl, pepř, vegeta
Drožďová pomazánka – recept
Na rozehřátém oleji zpěníme hodně nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme rozdrobené droždí a necháme chviličku za stálého míchání bublat, až se droždí rozpustí. Nyní přidáme tavený sýr (nejlépe se šunkou) a opět prohřejeme, až se sýr roztaví. Do této směsi dáme hrst strouhanky, aby hmota ztuhla a zalijeme ji mlékem. Opět rozvaříme na kaši, necháme chviličku vařit, mícháme.
Nakonec vmícháme vejce a znovu krátce povaříme.
Po odstavení přidáme do pomazánky kousek másla a ochutíme solí, pepřem, event. vegetou či j. kořením podle vlastní chuti.
TIP
Drožďová pomazánka je nejen zdravá, ale i velmi chutná. Kdo chce, může si ji vylepšit jemně nasekanou šunkou, pažitkou aj.