200 g kořenové zeleniny
1 řapík celeru
1 cibuli
50 g másla
40 g droždí
30 g hladké mouky
1 litr zeleninového vývaru
hrst sekané petrželky
sůl
Na kapání:
1 vejce
2 lžíce mléka
špetka soli
3 lžíce hrubé nebo polohrubé mouky
Drožďová polévka s kapáním – recept
Kořenovou zeleninu s řapíkatým celerem očistíme a pokrájíme na kousky.
V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a mícháme ho, dokud se nerozpustí a nezačně vonět. Pak vše zaprášíme moukou, zalijeme studeným vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu.
Do polévky přidáme kořenovou zeleninu, a až když změkne, přidáme i řapíkatý celer. Těsně před dovařením přidáme petrželku a kapání, podle chuti osolíme.
Kapání připravíme tak, že v misce rozšleháme vejce s mlékem, směs osolíme a vmícháme do ní mouku. Přes cedník s velkými oky do vroucí polévky vlijeme těstíčko a za občasného promíchání vaříme asi 4 minuty.