Pokud natrefíte na pěkný vepřový bok s kostí, neváhejte. Za pár korun hodně muziky… Během 2 hodin budete mít k dispozici čerstvé škvarky, sklenici domácího sádla a pečená nebo grilovaná žebírka. Když si s opravdu pěkným bokem pohrajete, tak budete mít i „pečené vrabce“. Tak kdo má chuť na vepřové minihody Nám k tomu stačily 2 pěkné vepřové boky…
Tak nejprve jak vypadá „pěkný“ vepřový bok Podle mne takto…
Nejprve odřízneme žebra i s kusy libového masa.
Bok bez kosti nejprve nařežeme podélně a pak na kostky. Škvarky děláme s kůží. Můžeme je dělat i bez kůže, ale jsou sušší a s odkrojenou kůží vyhodíme spoustu sádla.
Žebírka a libové maso naskládáme do pekáčku, osolíme, okmínujeme a posypeme prolisovaným nebo rozmačkaným česnekem. Podlijeme vodou (můžeme třeba i černým pivem) a dáme péct do trouby – na velmi mírném ohni. Nezapomeneme občas (každých 15-20 minut) maso polít výpekem. Pečeme asi 90 minut.
Maso se nám peče a můžeme se pustit do škvarků. Ideální je hrnec s teflonem, ale může být i obyčejný smaltovaný nebo nerez. Na dno hrnce nalejeme tenkou vrstvu vroucí vody. Nasypeme na kostky nakrájený bok a začneme pomalu míchat. Mícháme pořád…
Asi po 10 minutách kostky zesvětlají. Dokud je v hrnci voda, kostky budou světlé. Jakmile voda vyvaří, začínají již kostky zlátnout a vypadat jako škvarky. V této fází je důležité neustále (vždy tak po minutě) škvarky promíchat, aby se nepřipalovaly. Je už vidět první vyškvařené sádlo (pěna) …
Mícháme a mícháme … asi po hodině až hodině a čtvrt (podle množství a velikosti škvarků) by měly škvarky vypadat asi takto a měly plavat v sádle (závisí to na tučnosti). Vylovíme si jeden a zkusíme ho…
Pokud jsou škvarky hotové, slijeme je přes ocelové sítko do čistého a suchého hrnce. POZOR – sádlo je vařící!!!
Škvarky zlehka vymačkáme vařečkou. Ještě teplé sádlo nalijeme do sklenice (třeba do zavařovačky). Dáme sádlo ztuhnout do chladna (ale ne hned do lednice). V této fázi můžeme do sádla přidat bylinky, osmahnutou cibulku nebo jej jen osolit. Pokud do sádla něco přidáváme, občas jej při tuhnutí promícháme, aby nám vše nekleslo ke dnu.
Škvarky před servírováním posolte. Sádlo skladujte v chladu, vydrží dost dlouho. Sádlo ztuhne a zbělá tak po 2 hodinách v ledničce.
Jakmile skončíme se škvarky, mělo by být upečené i maso – tedy žebírka a vrabci. K tomu všemu podáváme čerstvý chleba, nakládané okurky, feferonky a dobré, vychlazené pivko. Stylové a levné pohoštění třeba při oslavě narozenin…