Domácí vepřové škvarky, sádlo, pečená žebírka + foto

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírkaPokud natrefíte na pěkný vepřový bok s kostí, neváhejte. Za pár korun hodně muziky… Během 2 hodin budete mít k dispozici čerstvé škvarky, sklenici domácího sádla a pečená nebo grilovaná žebírka. Když si s opravdu pěkným bokem pohrajete, tak budete mít i „pečené vrabce“. Tak kdo má chuť na vepřové minihody Nám k tomu stačily 2 pěkné vepřové boky…

Tak nejprve jak vypadá „pěkný“ vepřový bok Podle mne takto…

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Nejprve odřízneme žebra i s kusy libového masa.

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Bok bez kosti nejprve nařežeme podélně a pak na kostky. Škvarky děláme s kůží. Můžeme je dělat i bez kůže, ale jsou sušší a s odkrojenou kůží vyhodíme spoustu sádla.

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Žebírka a libové maso naskládáme do pekáčku, osolíme, okmínujeme a posypeme prolisovaným nebo rozmačkaným česnekem. Podlijeme vodou (můžeme třeba i černým pivem) a dáme péct do trouby – na velmi mírném ohni. Nezapomeneme občas (každých 15-20 minut) maso polít výpekem. Pečeme asi 90 minut.

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Maso se nám peče a můžeme se pustit do škvarků. Ideální je hrnec s teflonem, ale může být i obyčejný smaltovaný nebo nerez. Na dno hrnce nalejeme tenkou vrstvu vroucí vody. Nasypeme na kostky nakrájený bok a začneme pomalu míchat. Mícháme pořád…

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Asi po 10 minutách kostky zesvětlají. Dokud je v hrnci voda, kostky budou světlé. Jakmile voda vyvaří, začínají již kostky zlátnout a vypadat jako škvarky. V této fází je důležité neustále (vždy tak po minutě) škvarky promíchat, aby se nepřipalovaly. Je už vidět první vyškvařené sádlo (pěna) …

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Mícháme a mícháme … asi po hodině až hodině a čtvrt (podle množství a velikosti škvarků) by měly škvarky vypadat asi takto a měly plavat v sádle (závisí to na tučnosti). Vylovíme si jeden a zkusíme ho…

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Pokud jsou škvarky hotové, slijeme je přes ocelové sítko do čistého a suchého hrnce. POZOR – sádlo je vařící!!!

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Škvarky zlehka vymačkáme vařečkou. Ještě teplé sádlo nalijeme do sklenice (třeba do zavařovačky). Dáme sádlo ztuhnout do chladna (ale ne hned do lednice). V této fázi můžeme do sádla přidat bylinky, osmahnutou cibulku nebo jej jen osolit. Pokud do sádla něco přidáváme, občas jej při tuhnutí promícháme, aby nám vše nekleslo ke dnu.

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Škvarky před servírováním posolte. Sádlo skladujte v chladu, vydrží dost dlouho. Sádlo ztuhne a zbělá tak po 2 hodinách v ledničce.

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka

Jakmile skončíme se škvarky, mělo by být upečené i maso – tedy žebírka a vrabci. K tomu všemu podáváme čerstvý chleba, nakládané okurky, feferonky a dobré, vychlazené pivko. Stylové a levné pohoštění třeba při oslavě narozenin…

 

Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka Vepřový bok - škvarky, sádlo, pečená žebírka