1 svazek nahrubo nakrájené čerstvé bazalky
2 stroužky česneku
80 ml olivového oleje
30 g piniových (nebo vlašských) oříšků
100 g nastrouhaného parmezánu
mořská sůl
Domácí pesto – recept
V misce utřeme bazalku s česnekem, mořskou solí, lžící oleje a oříšky. Postupně přiléváme zbylý olej a rozmícháme na hladkou hmotu. Přimícháme pak sýr a domácí pesto je hotovo.
V chladničce je můžeme uchovat 5 – 7 dní, nejlepší je však domácí pesto připravené krátce před podáváním.
TIP
Pesto je obvykle podáváno s těstovinami, Italové též těstoviny podávají s bramborami nakrájenými na plátky a vařenými zelenými fazolkami. Oboje vaří ve vodě nachystané pro přípravu těstovin. Jakmile jsou brambory a fazolky téměř uvařené, přidávají k nim těstoviny a vaří je al dente. Pak uvařené suroviny slijí a ochutí pestem, případně přistrouhají sýr a ředí lehkým bílým jogurtem nebo bílým vínem.